Aktualna razstava

Patrik Dvorščak – Lične Zablode

17. 06. 2024

19. 6. 2024 – 2. 9. 2024

Na ogled v Generali galeriji je samostojna razstava akademskega slikarja in magistra umetnosti mlajše generacije Patrika Dvorščaka z naslovom Lične zablode. Sodi med ustvarjalce, ki se uvrščajo med perspektivne, nadarjene in kljub mladosti že izoblikovane umetnike. Na razstavi se predstavi z umetniškimi deli večjih in manjših formatov; njegova likovna dela bogatijo kakovost klasičnega slikarstva. Čeprav je Patrik Dvorščak v osnovi slikar, ga je pot zanesla tudi v kiparstvo. Predstavlja se z deli, ki so nastajala med letoma 2021 in 2024, nekatera bodo na ogled prvič. Videli bomo tudi premikajočo se skulpturo, ki gledalca nagovarja h gibanju in ga še dodatno spodbudi k dejavnemu  ogledu razstave.

Umetnine Patrika Dvorščaka so ambivalentne. Po eni strani njegovo slikarstvo deluje kot klasična slika, ki je estetska in privlačna, po drugi strani pa kot nekakšna otroška risba. Njegova dela nas opozarjajo na družbene probleme in duh časa ter poskušajo gledalcu odpreti uvid vanje. Odstira nam nesmiselno početje človeka, ki je pogosto ujet v zanke sodobnega življenja, v katerem izgublja svojo individualnost in identiteto. Slikarja zanima človek, njegov odnos do narave in višjega.

Ukvarja se z vprašanji: Kaj je človek? Kaj je njegova bit? Kaj določa človeka kot socialno bitje in njegovo socializacijo v družbi? V današnji kulturi in družbi je še zlasti izrazit človekov odnos do samega sebe. Sooča se z dvojnim pritiskom. Ne želi izstopati iz množice, po drugi strani pa želi biti edinstven, unikaten in neponovljiv. Posledično se soočamo z vedno več samodestruktivnosti, tesnobe ter strahovi in napetostmi. Gre za posledice razdvojenosti človeka, njegove odtujenosti ter hkrati pretiranega nadzora nad seboj in stvarnostjo, ki ga obkroža.

»V umetnosti spajam rutinske scenarije in scenarije obscenosti ter predajanje hedonističnemu življenjskemu nazoru v eno razsežnost kot obsesivno ritualizacijo nadzora nad življenjem in smrtjo. Disharmonija, ki je vidna v delih in se je ustvarila v današnji družbi, je oblika represije, ki ne dovoljuje, da bi človek živel v harmoniji s seboj in drugimi. Ljudje izgubljamo svoja načela in vrednote in, kar je najpomembnejše, izgubljamo občutek samozavedanja in pojmovanja drugega človeka,« pojasnjuje umetnik.

VEČ O RAZSTAVI NAJDETE TUKAJ.

 

ŽIVLJENJEPIS

Magister umetnosti, akademski slikar Patrik Dvorščak (rojen 28. 3. 1995 v Čakovcu na Hrvaškem), prihaja iz Ribnice.

Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je leta 2017 diplomiral na oddelku za slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom profesorja Zmaga Lenardiča, kjer je leta 2022 tudi magistriral iz slikarstva pri profesorjema Uršuli Berlot in Žigi Karižu.

Sodeloval je pri številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter delavnicah doma in v tujini, njegov ustvarjalni opus v zadnjem času obsega tudi skulpture.

Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Ljubljani.