Novica

Vabljeni v Generali galerijo na odprtje nove razstave: Beli sladoled - Polnoletna

05. 12. 2023

V Generali galeriji se bo na razstavi z naslovom Polnoletna predstavila dvojica akademskih slikarjev, ki jo sestavljata Miha Perne iz Ljubljane in Leon Zuodar iz Postojne. Odprtje bo v sredo, 6. decembra ob 19.00, v Generali galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani.

Slikarsko-risarski in založniški tandem, ki deluje pod imenom Beli sladoled, je nastal leta 2005. Kot pove že naslov razstave, Beli sladoled praznuje letos osemnajst let skupnega delovanja. Na razstavi Polnoletna predstavljata najnovejša dela, ki so nastala med letoma 2020 in 2023.

»Umetnika imata podobno likovno govorico, strast do ustvarjanja, predvsem pa ju druži ljubezen do drugačne, včasih obskurne, primitivne, celo brutalne risbe,« njuna dela opisuje kustosinja Generali galerije Petra Bizilj Silva.

Miha Perne in Leon Zuodar sta se ob nastanku Belega sladoleda zavezala, da bosta ustvarjala do konca svojega obstoja.

Več o slikarjih:

Miha Perne se je rodil 22. aprila 1978 v Ljubljani. Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2004 je diplomiral pri profesorjih Zmagu Jeraju in Borutu Vogelniku. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, risbo, stripom in založništvom. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Ljubljani. Z Leonom Zuodarjem sta diplomirala na isti dan, naslednje leto sta skupaj ustanovila slikarsko skupino Beli sladoled.

Leon Zuodar se je rodil 23. avgusta 1977 v Postojni. Tudi on je diplomiral pri profesorjih Zmagu Jeraju in Borutu Vogelniku. Je vizualni umetnik, ki ustvarja na področju risbe, grafike, slikarstva, muralov na javnih površinah, ulične umetnosti, alternativne stripovske produkcije, telefonske animacije … Izpopolnjeval se je na več rezidencah v tujini, med drugim v Berlinu in Rennesu v Franciji. Izdal je dve knjigi in številne umetniške publikacije. Od leta 2016 vodi zinovsko čitalnico Zinko Tiček in je vodja ustvarjalnega programa v sklopu galerije Hiša kulture v Pivki. Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Postojni.

PREBERITE VEČ: BROŠURA RAZSTAVE

VABLJENI TUDI K OGLEDU VIDEA.

 

Razstava bo na ogled do 22. marca 2024. Za obiskovalce je Generali galerija odprta med delovniki od 8. do 18. ure. Vse dosedanje razstave so na ogled tudi v virtualni galeriji.

Vljudno vabljeni!