Novica

Franc Novinc: Harmonija barvne uglašenosti

23. 06. 2021

Akademski slikar Franc Novinc velja za enega najpomembnejših sodobnih likovnih umetnikov in izvrstnega slikarja, katerega opus je resnično obsežen. Prejemnik letošnje nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo na novi razstavi z naslovom Harmonija barvne uglašenosti predstavlja izbor del od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja do njegovih najnovejših, letošnjih slik. Zato ni nenavadno, da njegova dela segajo od akademskega realizma, krajšega obdobja erotične tematike, ekspresivne figuralike in krajinarstva, manire pop arta, novega realizma …

»Novinčeva ustvarjalna energija je brezčasna, je  izvrsten kolorist. Njegove likovne podobe zaznamujejo domača krajina in ljudje. Prepojene so z žarečimi barvami, oddajajo nekakšno mistično svetlobo in kar kipijo od energije,« opisuje izjemno Novinčevo ustvarjanje kustosinja Generali galerije Petra Bizilj Silva. Ob tej priložnosti se kustosinja iskreno zahvaljuje umetnikovi soprogi Gabrijeli Demšar in likovnemu kritiku Aleksandru Bassinu za neprecenljivo pomoč pri pripravi razstave.

O avtorju

Franc Novinc se je rodil 24. novembra 1938 v vasi Godešič pri Škofji Loki, kjer še danes živi in ustvarja. Leta 1964 je diplomiral pri profesorjih Francetu Miheliču in Maksimu Sedeju na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani, zdaj  Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALU).

Leta 1982 je postal asistent na ALU, kjer je poučeval do svoje upokojitve leta 2012. Za docenta je bil izvoljen leta 1986, leta 1991 za izrednega in leta 1996 za rednega profesorja za risanje in slikanje. Prvič je razstavljal leta 1966 v Loški galeriji. V zanimivi biografiji najdemo tudi podatek, da je bil leta 1979 je bil udeleženec slovenske odprave na Mount Everest.

Imel je številne samostojne, skupinske in mednarodne razstave doma in po svetu. Prejel je  vrsto nagrad, med drugim Župančičevo nagrado leta 1973, leta 1984 nagrado Prešernovega sklada za dosežke v krajinarstvu in leta 1987 Groharjevo nagrado. Leta 2021 je prejel nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo.

Zahvala

Za neprecenljivo pomoč pri pripravi razstave se iskreno zahvaljujemo umetnikovi soprogi, gospe Gabrijeli Demšar in likovnemu kritiku, gospodu Aleksandru Bassinu.