Novica

Matej Čepin na razstavi The Next Day: Wicked Witch of the West (Naslednji dan: Hudobna zahodna vešča)

14. 03. 2022

V Generali galerijo se 20. aprila 2022 vrača celjski slikar Matej Čepin, ki je v galeriji prvič sodeloval že leta 2019 na skupinski razstavi Divjih v srcu. Za svojo samostojno razstavo je izbral štiriindvajset del, predvsem novejših, manjših formatov, ki so nastajala v zadnjih dveh letih.

Matej Čepin pravi, da ga privlači in zanima nizozemsko slikarstvo 17. stoletja, a poleg flamskih mojstrov, sploh Jana van Eycka, ga močno pritegne tudi španski slikar Francisco José de Goya y Lucientes. Na njegovo ustvarjanje poleg slikarstva vpliva tudi film noir in televizijske serije iz 90. let, kot je Twin Peaks.

A ustvarjalni svet Mateja Čepina je mnogo širši, izviren in doživljajsko bogat. Kot opisuje, se »vsebine v njegovih slikah zgostijo v nekakšen zbirni center, ogromen muzejski depo s premnogimi nadstropji, ki jih povezujejo stopnišča in dvigala …« Gre za večna vračanja, do katerih slikar prihaja po različnih poteh, kjer je v vlogi opazovalca, a vedno z drugega kota oziroma vedno z drugega prizorišča in neke druge perspektive.

Katera je ta perspektiva? Na to odgovarja serija novih slik, ki jo bo predstavil na razstavi in slikar z besedami: »Morda gre za sanje ali pa morda oni z drugega prizorišča sanjajo nas.«

 

Več o razstavi:

Razstava bo na ogled od 20. aprila do 2. septembra 2022.

Delovni čas Generali galerije: med delovniki od 8.00 do 18.00 ure.

Vljudno vabljeni!