Novica

Predstavljamo zbirko: Ivan Čargo, portret Antona Jakca

28. 05. 2018

Čargov Portret Antona Jakca, očeta slikarja Božidarja Jakca je nastal leta 1938 in je narisan v tehniki pastelne krede. Njegovemu izostrenemu očesu ni ušla nobena karakterna podrobnost osebnosti, ki jo je portretiral. Upodobljen je doprsni mož z vso svojo odločnostjo, ki jo občutimo v njegovem izrazu. Slikar ga je narisal še z robatimi oblikami, ki spominjajo na kubizem oziroma imajo poteze očiten kubistični naglas, čeprav je za to obdobje že značilno, da se linije zmehčajo in se kažejo elementi plastično koncipiranega realizma.

Ivan Čargo je bil izvrsten risar in socialno občutljiv ustvarjalec. Žal se je rodil v času, ki ga ni dovolj razumel. Bil je edinstvena umetniška osebnost v Sloveniji. S svojimi risbami je ustvarjal ne le portrete, temveč tudi druge motive iz slovenskega življenja.
Čargova dela so zaznamovale težke socialne razmere med obema vojnama. Sprva je slikal v impresionističnem duhu Riharda Jakopiča. Šolanje v Italiji in potovanja so v njem stopnjevala navdušenje za futurizem in ekspresionizem, blizu so mu bili tudi drznejši konstruktivisti. Pozneje je vnašal v svoje slikanje kubistične stilizacije, kubistične prvine pa so se po letu 1930 preusmerile v samosvoje realistično izražanje.
Po letu 1931 se je posvečal predvsem risbi z rdečo kredo in rdečim svinčnikom, s katerimi je poudarjal problematiko takratnih socialnih razmer delavcev, kmetov, rudarjev in drugih marginalnih družbenih skupin. Tej tematiki se pridružujejo še upodobitve domačih in tujih književnikov, avantgardistov in reprezentantov določenega obdobja. Iz prvih let njegovega ustvarjanja so znani mnogi portreti prijateljev igralcev, arhitektov, glasbenikov, literatov in drugih umetnikov, ki jih je objavljal predvsem v reviji Ilustracija (izhajala je mesečno med letoma 1929 in 1931). Portreti so nastajali v olju in risbi.

Umetniško delo si lahko ogledate na tej povezavi.