Pretekla razstava

Arne Hodalič: Izginjajoča ljudstva reke OMO

08. 01. 2018

Pristine Ethiopia (Neokrnjena Etiopija) je ustvarjalni fotografski projekt z namenom predstaviti etnične skupine in ljudstva, ki živijo na vzhodnem in zahodnem bregu reke Omo ter v bližini jezera Turkana. Fotografije so bile posnete na enem izmed najbolj oddaljenih območij na Zemlji, kjer avtohtona ljudstva še vedno živijo tako kot pred stoletji. Fotografije so zanimive vizualno pa tudi z antropološke perspektive.

Osnovna ideja je bila fotografirati ljudi v prenosnem studiu, ki omogoča ponovljivo osvetlitev studijske kakovosti, ne glede na položaj sonca in razpoložljivo svetlobo. Projekt je neke vrste poklon ikoničnim fotografijam Indijancev avtorja Edwarda S. Curtisa. Delal sem v sodelovanju s kolegico in z nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. Za ta namen sva uporabljala prenosni črni šotor in dve močni studijski bliskavici, tako da sva lahko zelo natančno osvetljevala portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev. Želela sva dobiti učinek, kot da bi bile fotografije posnete v pravem fotografskem studiu, čeprav je bilo fotografiranje izvedeno na zelo oddaljenih in težko dostopnih območjih ter v zelo težkih razmerah.

Etnične skupine in njihova kultura postopoma izginjajo zaradi obsežnega namakanja in projektov hidroelektrarn vzdolž reke Omo, zato najino delo vidim ne le kot fotografski projekt, ampak tudi kot sociološki in antropološki prispevek prihodnjim generacijam. Ljudje na fotografijah so bili izbrani naključno in ničesar nismo dodali ali odstranili z njihovih oblačil, oprave ali predmetov, ki so jih imeli s seboj med fotografiranjem.

Razstava je bila na ogled od 7. januarja do 1. aprila 2016.

Vstop v virtualno galerijo