Pretekla razstava

Arshak Sarkissian: Sodobni človek / Contemporary man

08. 01. 2018

Umetnik je razstavo poimenoval “Contemporary Man”, ker govori o sodobnem človeku, ki skuša ponovno obnoviti povezavo med resničnim in fantastičnim. Na razstavi so predstavljena dela iz obdobja zadnjih petih let umetnikovega ustvarjanja.

Z umetnostjo Arshaka Sarkissiana sem se prvič srečala pred dvema letoma in njegova umetnost me je takoj navdušila, še posebej, ko sem si ogledala film, ki je bil posnet leta 2003. Prikazoval je mladega, še ne 22-letnega umetnika pri ustvarjanju skulptur iz žice in papirja. Človek težko verjame, s kakšno lahkotnostjo je ustvarjal like, ki so imeli človeške in živalske podobe v gibanju, katerih izrazi so bili ekspresivni. Že takrat si lahko občutil izjemno nadarjenost mladega, vsestranskega umetnika, ki se z leti le še stopnjuje. Svojo prvo samostojno slikarsko razstavo je imel, ko je bil star komaj 18 let.

Ustvarja v različnih umetniških zvrsteh, kot so: grafika, risba, slikarstvo in kiparstvo. Njegovi liki najprej nastanejo v grafiki, in če je z njimi zadovoljen, zaživijo še v sliki in/ali kipu.
Zanima ga klasična umetnost, še posebno renesansa, ki je vplivala na njegovo slikarstvo. To je še zlasti vidno v njegovem natančnem pristopu do risbe.

Drug pomemben dejavnik, ki ga privlači v renesansi, je sinteza elementov resničnega in magičnega oziroma čarobnega. Umetnik verjame, da obstaja vzporedno več svetov, ki so lahko prav tako resnični, kot je resnična fizična dimenzija. Pravi, da obstajajo svetovi, ki jih ustvarjata umetnost in literatura. Resničnost, ki je ustvarjena na njegovih slikah, razume kot dejstvo.
Figura in barva sta ključna elementa njegovega slikarstva. Svet njegovih slik je poln teatralnosti in je postavljen na glavo. Uprizoritve na slikah so razgibane, figure pogosto stilizirane, z izraženimi kompozicijami.
Umetnik je navdušen nad raziskovanjem človekovega vedenja ter skuša v resničnosti in človeški naravi dobiti izraznost ali, kot jo imenuje, osebnost.
V svoji umetnosti se osredotoča na človeka in to, kar je človeško. Pošastnost, ki jo nemalokrat začutimo v njegovih upodobitvah klovnov, izhaja ravno iz majhnosti človeškega uma. Zanimajo ga ljudje, ki nosijo v sebi več plasti osebnosti in so sposobni raziskovati ter se spreminjati.
Osebe na slikah so ekscentrične, večbarvne in se gibljejo onkraj dolgočasja. Pomembno vlogo v njegovem slikarstvu imajo tudi živali, ki v slike vnašajo dodatno izraznost, zato so njegovi liki velikokrat skupek človeškega in živalskega, kot npr. mož s petelinjo glavo, oseba s konjsko glavo ali z zajčjimi ušesi … Obrazi so ekspresivni, in kot da se zavedajo resničnosti, strmijo v nas z grozečimi očmi.
Pravi, da vsako sliko začne delati, kot da gre na neko novo potovanje, in nikoli ne ve, kam ga bo to pripeljalo.
Njegova želja je, da bi bila razstava v prostorih AS Galerije nekaj novega in da bi spodbudila njegovo umetniško raziskovanje za nadaljnje delo. Iz izkušenj namreč ve, da mu novo, tuje okolje omogoča, da se znebi rutine in ponavljanja.

Petra Bizilj Silva, kustosinja razstave

Razstava je bila na ogled od 12. aprila do 30. junija 2016.

Vstop v virtualno galerijo