Pretekla razstava

Barbara Kastelec - Gobe, hrana bogov

16. 04. 2024

Razstava Barbare Kastelec z naslovom Gobe, hrana bogov postavlja na ogled najnovejši opus del, ki je nastal v zadnjih dveh letih njenega ustvarjanja. Na razstavi se predstavi s ciklusoma Rastlinske celice in Zdravilci.

Ciklus Rastlinske celice je začel nastajati leta 2018. Tehnično se navezuje na predhodnika z naslovoma Semena in Pelodi. Skupno jim je namreč slikanje v gvaš tehniki.

S svojimi deli se umetnica dotika znanosti. Slika dele rastlin, ki s prostim očesom niso zaznavni, kot bi gledala skozi oči mikrobiologa. Narava postane sestavni del procesa nastajanja umetniškega dela. Njen ustvarjalni opus navdihujejo rastline. Umetnica v ozadje slik postavi celične strukture rastlin. Večinoma gre za prerez stebelnih in koreninskih celic, ki na prvi pogled učinkujejo kot nekakšne mandale ali celo kot abstraktne krajine, kamor umesti preostale dele rastlin. Na slikah je struktura celic brezbarvna, vendar jim je dodala intenzivne barve. S tem dopolnjuje njihove lastne pokrajine, ki spominjajo na barve zemlje in okolje, v katerega so rastline vpete.

Rastline spremljajo človeka že od nekdaj in mu nudijo vse, kar potrebuje za bivanje. Ljudska medicina pozna tudi zdravljenje s strupenimi rastlinami, pri čemer pa je pogosto prihajalo do tragičnih zapletov ali zastrupitev. Uživanje zdravilnih rastlin, kot sta tisa ali datura, lahko ob nepravilni ali prekomerni uporabi privede do nasprotnega učinka in povzroči omotico, omamljenost ali celo smrt. Kljub tveganju pa so tudi strupene rastline predstavljale del zdravljenja, zato ga je treba razumeti večplastno. Rastline imajo svojo vlogo tudi v obredih in ritualih.

Če je v prejšnjih ciklusih mogoče čutiti slikarski fotorealizem, se v ciklusu Rastlinske celice vrača k širokopoteznemu nanosu in koloritu, ki predstavlja nadaljevanje koncepta, ki ga je razvijala skozi cikluse. Njene slike govorijo sodobno likovno govorico. Pri svojem delu umetnica uporablja različne slikarske tehnike (akril, gvaš, mešana tehnika). V barvnem opusu prevladujejo močne in žive barve.

Kustosinja galerije Petra Bizilj Silva o umetnici in razstavi: “Dela Barbare Kastelec odražajo neke vrste iskanje prapočela, morda celo iskanje Božjega oziroma Božanskega, znotraj banalne stvarnosti, ki obdaja človeka. V njenih delih čutimo povezavo med kozmičnim in realističnim, med simboliko in stvarnostjo. Vse to se odraža skozi simboliko rastlin in krčevite prepletenosti Erosa in Tanatosa.”

Razstava je bila na ogled od 17. 4. 2024 – 10. 6. 2024.

VEČ O RAZSTAVI NAJDETE TUKAJ.

VABLJENI TUDI K OGLEDU VIDEA.

 

ŽIVLJENJEPIS

Magistrica umetnosti Barbara Kastelec (rojena 8. 9. 1976 v Kranju) je leta 2001 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani pri doc. dr. Nadji Zgonik in prof. Emeriku Bernardu. Na ALUO je leta 2004 pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša in dr. Aleša Erjavca tudi magistrirala iz slikarstva. Istega leta je v okviru programa EU Youth for Europe kot likovna vodja sodelovala pri mednarodnem projektu Let‘s realise the White Paper through Art v Wroclawu na Poljskem.

Zadnja leta se pri svojem delu loteva tematike znanosti o življenju, predvsem z vidika vpliva in manipulacije znanosti z rastlinami in živalmi. Ustvarjalni opus Barbare Kastelec obsega slikarstvo, ilustracijo, animacijo in video.

Od leta 2006 ima status samostojne kulturne delavke. Doma in v tujini je imela od leta 2007 vrsto samostojnih in skupinskih razstav.

Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja.

Živi in ustvarja v Ljubljani.