Pretekla razstava

Beli sladoled: POLNOLETNA

05. 12. 2023

Slikarsko-risarski in založniški tandem Beli sladoled je nastal leta 2005 in ni naključje, da je naslov razstave Polnoletna. Dvojica akademskih slikarjev, ki jo sestavljata Miha Perne iz Ljubljane in Leon Zuodar iz Postojne, letos deluje že 18 let.

Od leta 2011 pod imenom neodvisne založbe Beli sladoled books & zines izdajata knjige, fanzine, risarske knjižne kompilacije, zinovske kataloge preglednih razstav in podobne umetniške publikacije. Deluje kot samozaložba, ki se navdušuje nad drugačno, marginalno in eksperimentalno risbo. Njen namen je promovirati risbo in jo pokazati kot samozadostno v smislu medija. Prav z delovanjem skupine Beli sladoled sta se risbi še posebej posvetila.

Čeprav delujeta kot umetniška skupina, ustvarjata ločeno. Drug drugega navdušujeta in opažata, da pogosto obdelujeta sorodne teme ali motive v istem obdobju.

»Zanimivo je, da sta se umetnika ob ustanovitvi skupine Beli sladoled zavezala, da bosta ustvarjala do konca svojega obstoja. Zelo sta povezana, zato včasih v šali rečeta, da ju povezuje nekakšna telepatija. Imata podobno likovno govorico, strast do ustvarjanja, predvsem pa ju druži ljubezen do drugačne, včasih obskurne, primitivne, celo brutalne risbe,« njuno ustvarjanje opisuje kustosinja galerije Petra Bizilj Silva.

Dela Mihe Perneta na razstavi odstopajo od prejšnje slikarske prakse. Če je nekoč slikal spontano in brez načrtov, zdaj slike nosijo konkretnejša sporočila. Kljub temu pa sporočilo ni vedno kristalno jasno. Ko se mu porodi ideja, jo poskuša prenesti v likovno govorico. S pomočjo mreže, ki je gradnik slik na slikovnem polju (je kot struktura, ki je skrita pod sliko), začne z oblikovanjem forme. Mreža določa formo, ta pa vsebino in obratno. Forme so različne, začel je z roboti, nato z besedili, vzorci … Pravi, da je v osnovi to zelo preprosto slikarstvo, kjer je vidna konstrukcija, ki jo najprej naredi s svinčnikom. Ciklus slik nosi naslov Stick to Grid. Gre za izmišljen stavek. Izposodil si ga je pri Photoshopu, kjer gre za funkcijo Grid Snap (Alt+S) in pomeni priključitev na mrežo. Umetnik je naklonjen tudi recikliranju materialov, ki se ves čas pojavlja v njegovem slikarstvu. Odsluženim predmetom da novo življenje.

Leon Zuodar se na razstavi predstavlja z deli na platnu, ki združujejo preplet procesov, od risbe, slike, grafike do šivanja, ki je največkrat zaključni akt v njihovi gradnji. Predstavljajo jedro njegovega ustvarjalnega procesa v zadnjih treh letih, od razstave z naslovom Iz druge roke (Hiša kulture Pivka, 2021) do danes. Pojem klasične slike združuje z grafiko (sitotisk), risbo in ročnim ter strojnim šivanjem, saj to od ustvarjalca zahteva predanost in čas, ki ju slika potrebuje. Za njegova dela je značilno povezovanje klasične likovne tehnike s sodobnimi trendi, ki jih spodbuja tehnološki razvoj. Omejeno uporabnost tehnologije (npr. nizko kakovost starih fotokopirnih strojev, telefonsko risbo …) vgradi v sitotisk v grafiki, fanzine in sliko. Slike in risbe so zapisane na humoren in preprost način ter se odmikajo od akademsko zasnovane risbe.

B I O G R A F I J A

Miha Perne se je rodil 22. aprila 1978 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer fotografija, je eno leto študiral umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V študijskem letu 1998/1999 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je slikarstvo. Leta 2004 je diplomiral pri profesorjih Zmagu Jeraju in Borutu Vogelniku. Z Leonom Zuodarjem sta diplomirala na isti dan. Leta 2005 je skupaj z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, risbo, stripom in založništvom. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Leon Zuodar se je rodil 23. avgusta 1977 v Postojni. Po srednji šoli v Postojni, smer gimnazija, je eno leto študiral likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. V študijskem letu 1998/1999 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je slikarstvo. Tudi on je leta 2004 je diplomiral pri profesorjih Zmagu Jeraju in Borutu Vogelniku.

Je vizualni umetnik, ki ustvarja na področju risbe, grafike, slikarstva, muralov na javnih površinah, ulične umetnosti, alternativne stripovske produkcije, telefonske animacije …

Izpopolnjeval se je na več rezidencah v tujini, med drugim v Berlinu in Rennesu v Franciji.

Izdal je dve knjigi in številne umetniške publikacije.

Od leta 2016 vodi zinovsko čitalnico Zinko Tiček in je vodja ustvarjalnega programa v sklopu galerije Hiša kulture v Pivki.

Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Postojni.

Beli sladoled sta leta 2011 prejela nagrado skupine OHO, ki je namenjena mladim umetnikom in umetnicam v Sloveniji.

Razstava je bila na ogled od 6. 12. 2023 – 22. 3. 2024.

 

VEČ O RAZSTAVI NAJDETE TUKAJ.

VABLJENI TUDI K OGLEDU VIDEA.