Pretekla razstava

Maruša Šuštar: Človek, kje si?

12. 10. 2022

Akademska slikarka Maruše Šuštar se v Generali galeriji predstavlja prvič. Pod naslovom Človek, kje si? je na ogled postavila olja na platnu velikih formatov, ki jih je ustvarila med letoma 2010 in 2022. Naslov njene najnovejše slike ponazarja njeno aktualno ustvarjanje in je zato zaživel tudi kot naslov razstave.

Maruša Šuštar v klasični slikarski tehniki, oljem na platnu, raziskuje neogibno usodo človeka kot planetarnega bitja in odpira temeljna vprašanja človeškega življenja, bivanja in obstoja na Zemlji. »Planet Zemlja, ki obstaja že milijarde let, Maruši Šuštar pomeni nekaj svetega in nedotakljivega. Današnjo civilizacijo umetnica primerja z razvajenim otrokom, ki tava od enega malega užitka do drugega. A morda planet ni v takšni nevarnosti, kot si človek misli, temveč je človeška rasa tista, ki pluje proti točki izumrtja,« sporočilnost njenih del povzema kustosinja razstave Petra Bizilj Silva. Poudari tudi poseben pogled umetnice. »To je pogled iz ptičje perspektive, pogled iznad, od zgoraj k tlom, kot bi gledali oziroma preleteli slike, tako da stvari vidimo jasnejše in bolj povezane.«

Več o razstavi najdete tukaj.
Vabljeni tudi k ogledu videa.
Celotno razstavo si lahko ogledate v virtualni galeriji.
Več: https://www.marusa.si/

 

BIOGRAFIJA

Maruša Šuštar se je rodila 6. aprila 1977 v Kranju. Po Srednji oblikovni šoli je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani dve leti študirala industrijsko oblikovanje. Med letoma 1998 in 2006 je prav tam študirala slikarstvo. Leta 2006 je diplomirala iz slikarstva pri profesorju Zmagu Jeraju ter tam nadaljevala podiplomski študij slikarstva pri profesorju Gustavu Gnamušu. Leta 2016 je uspešno zaključila magisterij pri profesorju Marjanu Gumilarju.

Prejela je nagrado ESSL Art Award CEE 2009 – posebno povabilo Vienna Insurance Group, leta 2014 pa prvo nagrado ART MUSE za slikarsko delo.

Od leta 2009 je imela več samostojnih razstav doma in v tujini, od leta 2010 je samostojna likovna ustvarjalka.
Živi in ustvarja v Srednji vasi v Bohinju.

Razstava bo na ogled od 12. 10. do 2. 12. 2022.