Pretekla razstava

Nagrajenci skupine OHO: Mark Požlep

08. 01. 2018

Razstavo je umetnik poimenoval Biografija objektov. Na razstavi so prikazana dela zadnjih sedmih let umetnikovega ustvarjanja. V zadnjih letih predstavlja slikarstvo vzporedno prakso v umetnikovem ustvarjanju. V odnosu do drugih projektov to pomeni, da nastaja slika v studiu kot spremljajoča, vzporedna praksa njegovih drugih projektov, ki nastajajo zunaj ateljejskega prostora. Slika je vseskozi prisotna v ateljeju in na platnu se vrstijo razmišljanja, okolica, vtisi, utrinki tako, da je mogoče s slik razbrati delčke drugih projektov, ki so v slikarskem procesu sestavljeni v nove celote.

Na razstavi so predstavljena štiri večja dela, ki so nastala v letih 2009 do 2013, in nova serija slik, imenovana Biografija objektov/The Biography of Objects iz leta 2016.
Biografija objektov je serija petih slik, ki se bo še nadaljevala. Serija temelji na avtorskih dokumentarnih fotografijah okolja. Okolje, ki ga vidimo na fotografijah, zaznamujejo človekovi posegi, a človeka na fotografijah ni. V procesu so fotografije v postopku dekolažiranja večplastno nanesene na platno. Plasti istega posnetka se multiplicirajo in gradijo slikarsko površino. S to tehniko se nadaljuje plastenje podob in njihovo sobivanje.
Krogotok človeškega bivanja je zaznamovan z dokazovanjem in merjenjem moči. Kot arhetip moči je umetnik izpostavi grško-rimsko rokoborbo.
Posamezno sliko zaznamuje pet ekspresivnih risb, ki prikazujejo pet različnih rokoborskih pozicij. Umetnik je z laserskim rezalnikom nanašal risbe na pleksisteklo, ki prekriva sliko.

Razstava je bila na ogled od 7. julija do 8. septembra 2016.

Vstop v virtualno galerijo