Pretekla razstava

Robert Lozar: Prostori, zgodbe

14. 12. 2022

Sveža, sodobna likovna govorica je ustvarila osupljiv dialog med barvno materijo oziroma slikarsko površino in iluzijo tridimenzionalnega prostora. S tem bi lahko strnili delovanje akademskega slikarja Roberta Lozarja, ki se trenutno predstavlja v Generali galeriji. Slednji je v raziskovanju iluzije prostora ustvaril živopisne izmišljene slikarske skulpture in nežne krajine, ki vas bodo ponesle v svet, kot ga vidi umetnik.

Robert Lozar se z motivi slike v sliki, ki izvirajo že iz zgodnje renesanse, ukvarja z vprašanjem dojemanja prostora. Omogoča mu ustvarjanje iluzije prostora z močnimi, intenzivnimi ali celo kričečimi barvami, ki ga interpretira v sodobni likovni govorici. Vanj so vstavljeni motivi, ki ponazarjajo izmišljene slikarske skulpture, oblike, nekakšne črte, vijuge, linije, barvni prepleti. Gre za nekakšen dialog med barvno materijo, oziroma slikarsko površino in podobo iluzije tridimenzionalnega prostora. Odnos med površino in omenjeno iluzijo je mimetičen, vendar ga nikoli ne zanima popolno posnemanje, saj ne želi prevarati gledalca. Svoja dela poimenuje z bizarnimi naslovi in pravi, da z njimi želi gledalca presenetiti in ga spodbuditi, da se zazre v sliko.

Rdeča nit njegovih slikarskih del razkriva njegovo predanost pri proučevanju prostora in njegovim dojemanjem prostora. Razstava Prostori, zgradbe je razdeljena v dva sklopa, ker gre za slogovno različna dela. Na eni strani so abstrahirane krajine, ki obiskovalca nagovarjajo k natančnemu opazovanju in ga morda popeljejo pod površino slike, v stvari, ki se dogajajo znotraj slike. Zanima ga odkrivanje barvnega razmerja, ki bi poskušalo ustvariti gosto, z barvnimi nanosi nasičeno sliko. Če pogledamo slike od blizu, vidimo, da se igra s strukturami. Opazimo različne nanose barv, od tankih, presojnih do debelih, pastoznih nanosov. Na drugi strani pa se predstavi s serijo, ki jo poimenuje »Ikebane«. Z njo se je začel ukvarjati v obdobju zadnjih desetih let.

V procesu slikanja ga, kot pravi, nagovarja barva sama in mu daje neke vrste užitek. Ker ga fascinirajo oblaki in narava, potezo s čopičem primerja z utripom metuljevih kril. Preden začne slikati, veliko razmišlja o sliki. Čeprav sledi načrtu, se zgodi, da ga ustvarjalni proces preusmeri drugam. Meni, da se mora umetnik ukvarjati z lastno vizijo in povedati svojo zgodbo. V slikarstvu se loteva univerzalnih tem, ki zanimajo človeka že od nekdaj: kdo smo, kam gremo, od kod prihajamo? Izogiba se tematiziranju aktualnih težav sodobne družbe, kritičnosti do političnih, ekoloških in svetovnih problemov ter visokoletečim izjavam o reševanju sveta. Meni, da je tema tista, ki mora najti umetnika in se naseliti vanj, da ga popelje na nove poti likovnega ustvarjanja. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Imel je številne samostojne in skupinske razstave v Sloveniji in v tujini. Živi in ustvarja na Butoraju v Beli krajini.

 

Biografija:

Robert Lozar se je rodil 3. novembra 1967 v Novem mestu. Leta 1993 je diplomiral pri prof. Metki Krašovec na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1992 je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost v Ljubljani.

Od leta 1994 ima status samozaposlenega na področju kulture.

Med letoma 1995 in 2000 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Likovne besede.

Leta 2006 je prejel delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS.

Od leta 2016 do 2019 je bil član strokovne komisije za vizualne umetnosti na Ministrstvu za kulturo.

Leta 2020 je bil član strokovne komisije za likovne in novomedijske umetnosti za podelitev Prešernovih nagrad v letu 2021.

Imel je številne samostojne in skupinske razstave v Sloveniji in v tujini.

Živi in ustvarja na Butoraju v Beli krajini.

Vabljeni k ogledu videa.

Razstavo si lahko ogledate tudi v virtualni galeriji.

Razstava Prostori, zgodbe bo na ogled do 24. marca 2023.