Pretekla razstava

Uroš Weinberger v Generali galeriji z novo razstavo Projectories

20. 09. 2021

V Generali galeriji bo od srede, 22. septembra, gostoval uveljavljeni akademski slikar Uroš Weinberger z razstavo Projectories.

V Ljubljani na Dunajski 63 predstavlja izbor svojih najnovejših del iz ciklusa z naslovom Projectories. Gre za dela, ki so nastajala od leta 2019 do danes in prinašajo vpogled v zadnje triletno obdobje umetnikovega ustvarjanja. »Njegova dela, oljne slike velikih, skorajda monumentalnih dimenzij, pa tudi srednjih in majhnih formatov, s svojo sporočilnostjo odsevajo in naznanjajo dogodke, ki so postali del resničnosti. Njihov barvni spekter je največkrat kombinacija komplementarnih barv, ki žarijo, kot bi bile osvetljene z neonsko svetlobo. Teme na platnih so zaščitne maske, policijsko nasilje, nadzor, kratenje svobode, lažne novice, droni, molekule …,« opisuje kustosinja Generali galerije, Petra Bizilj Silva. Novo razstavo je pospremila z besedami: »Kar je za družbo in človeka postala nova realnost, je bilo na Weinbergerjevih slikah prikazano že dosti prej.«

Ob upoštevanju epidemioloških omejitev bo razstava na ogled v živo od 22. septembra 2021, ljubitelji slikarstva pa si lahko ogledate tudi virtualno galerijo na spletni strani, kjer so na voljo tudi posnetki preteklih razstav.

»V Generali galeriji gostuje že tretja razstava letos. Odlični slovenski slikar Uroš Weinberger z novimi platni opozarja na globalne izzive in negativne trende sodobnega sveta. Sedanjost in prihodnost pa od vseh nas zahtevata preseganje globalnih izzivov, na katere opozarja umetnik – torej spoštovanje medsebojne raznolikosti, enakopravnost in vključenost, ki so tudi naše pomembne vrednote. Zato smo ponosni, da v zavarovalnici Generali podpiramo umetnost in slovenske umetnike, ki v Generali galeriji ta vprašanja angažirano naslavljajo na gledalca in na družbo, » je povedal Matija Šenk, član uprave zavarovalnice Generali.

 

Več o razstavi:

Razstava bo ob upoštevanju epidemioloških omejitev (pogoj PCT) na ogled od 22. septembra 2021 do 7. januarja 2022.

Delovni čas Generali galerije: med delovniki od 8.00 do 18.00 ure.

 

Vljudno vabljeni!