Pretekla razstava

Vsepovsod drevesa

14. 04. 2021

V Generali galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani gostimo akademsko slikarko Joni Zakonjšek z novo razstavo Vsepovsod drevesa.

Kaj je Biti? Kaj je Univerzalno Telo in Srce?

Kaj je Človek – Skupnost – Krajina – Vesolje – Življenje?

 Kaj je Jaz in to, čemur pravimo Svet? Kje se konča prvi in začne drugi?

Kje se sploh kaj zares začne in zares konča?

Misli in iskanja, ki se navezujejo na umetniško ustvarjanje Joni Zakonjšek, je slikarka izpostavila kot temeljna vprašanja o svojem odnosu do narave, vesolja in življenja.

Slike na razstavi Vsepovsod drevesa so nastale med letoma 2018 in 2021 in so, kot pravi: »… del enotne, gosto prepletene preproge, dosedanjega slikarstva in vsakdana. So izraz samoizpraševanja vedno sveže zastavljenih vprašanj.«

Slikarka razstavlja širok razpon del različnih formatov, ki odražajo podobe narave. »Njena narava je drhteča, rastoča, kipeča, krhka in razpadajoča, vse v enotnem krogu,« opisuje kustosinja galerije Petra Bizilj Silva.

Razstavo Joni Zakonjšek Vsepovsod drevesa si lahko kadarkoli ogledate v virtualni galeriji na tej povezavi.

»Jonina dela nas spodbudijo k razmišljanju našega odnosa do življenja in sveta nasploh. Njene slike dihajo s svetlobo zvezd, z žarki sonca, s temo noči, s preleti ptic, z zvokom gozda in se razprejo v kozmično telo, univerzum, stvarstvo. So vesolje v malem. V človeku, ki je mikrokozmos, je ves svet. V njem, v njegovi zavesti, duši je vse – narava, celotno vesolje, stvarstvo, zvezde, sonce, luna … Mistiki verjamejo, da lahko gremo kamorkoli želimo, če pa ne najdemo in spoznamo svoje duše, nismo spoznali resničnosti, tega pa za Joni ne moremo reči,» slikarkino ustvarjanje zaobjame kustosinja.

O avtorici

Slovenska slikarka Joni Zakonjšek v Generali galeriji razstavlja prvič, do zdaj je imela številne samostojne razstave v Sloveniji in tujini.

Leta 2003 je diplomirala pri profesorjih Emeriku Bernardu in Marku Uršiču na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani z delom »Krajina kot področje duha«.

Pred tem, po končani gimnaziji, je preživela dve leti v Londonu in na Whitechapel Art School končala Foundation Course of Art. Samostojna likovna ustvarjalka je od leta 2004.